Barion Pixel

Divatos napszemüvegeket, nem csak nyárra

29 szept

Divatos napszemüvegeket, nem csak nyárra

Egy napszemüveg nem „csupán” egy divatos kiegészítő, hanem fontos eszköz, ami szemeid védi, többek között az UV sugárzástól.

Az UV sugárzás lassan, de biztosan roncsolja a szemet, emellett a közhiedelemmel ellentétben nem csak meleg, napos időben jelent veszélyt, hanem az összes évszakban, még felhős időben is. Ezért fontos, hogy ne csak tavasszal és nyáron viselj napszemüveget, hanem szükség esetén bármikor.

Ma a legtöbb napszemüveg már rendelkezik UV védelemmel, azonban az is fontos, hogy a lencséje polarizált legyen. A polarizált lencse rendelkezik egy extra kémiai bevonattal, ami elnyeli a napsugarakat, így véd a káprázástól. A káprázás a különböző felületekről visszaverődő fény. Autóvezetéskor biztosan tapasztaltad már, mennyire zavaró az aszfaltról visszaverődő fény, de télen, a havas táj is szó szerint vakító tud lenni napsütésben. A hóról visszaverődő napfény szemet károsító hatása ellen az inuitok már a történelem előtti időkben készítettek védőszemüvegeket. Átlátszó lencse helyett egy keskeny nyílás gondoskodott róla, hogy ne jusson túl sok fény a szembe. Ezzel szemben az első európai napszemüvegek még nem azzal a szándékkal készültek, hogy a napfénytől védjék a szemet, hanem különböző látászavarokat voltak hivatottak orvosolni.

Általánosságban elmondható, hogy a mai, modern értelemben vett napszemüveg a huszadik század elején kezdte el meghódítani a világot, különösen, miután az 1920-as években beindult a tömeges gyártása.

Míg korábban inkább a filmsztárok ismertetőjegye volt, a viszonylag olcsó és sorozatban gyártott napszemüvegek már elérhetőek voltak szélesebb tömegek számára is.
A napszemüveg még a Második Világháborúban is fontos szerepet játszott, ugyanis a Ray Ban tükröződésmentes pilótaszemüvegei előnyt jelentettek a vadászpilóták számára. Ezek az aviátor stílusú napszemüvegek egyébként a mai napig divatosnak számítanak, annak ellenére, hogy a nagyközönség már 1937 óta megvásárolhatja őket.

A Trendmaker webáruházában is megtalálod az örökké trendi aviátor szemüvegek mellett a sportos, elegáns vagy éppen modern darabokat is. Találd meg a stílusodhoz leginkább illő napszemüvegeket, és védd szemeid egész évben!